Daimler biler – Fra underskud til overskud på ét år

Udfordringen

Daimler Biler var en topstyret organisation, hvor medarbejderne ikke tog ansvar for fælles mål. Det medførte et underskud i virksomheden på 47 millioner kroner. Hvis det skulle vendes, krævede det, at den nye direktør i 2003, Per V. Rasmussen, fik ændret attituden blandt ledere og mellemledere, så de påtog sig mere ansvar.

Interview med Per V Rasmussen

Forløbet

Qeep hjalp i første omgang Daimler Biler med at opstille en række gennembrudsmål som fik navnet: 10/10/85. Salgsafdelingen skulle tjene 10 millioner kroner, administrationen skulle spare 10 procent og værkstederne skulle op på en fakturerbar arbejdstid på 85 procent.

Qeep coachede ledere og mellemledere og hjalp dem til at eksekvere deres personlige handlingsplaner og holde fokus på mål og resultater.

Gammel vane

Daimler Biler var en topstyret organisation. Når noget gik galt, var det vigtigere at forklare hvorfor end at svare på, hvad der skulle gøres for at nå målene. Derfor påtog ledere og mellemledere sig ikke ansvar og arbejdede ikke mod fælles mål.

Ny adfærd

Ledere og mellemledere begyndte at fokusere på, hvad de kunne ændre for at nå deres ambitiøse mål, i stedet for som tidligere at fokusere på, hvordan de kunne undgå at begå fejl. De tog ansvar!

Det medførte masser af konkrete forandringer, som alle førte frem mod virkeliggørelsen af 10/10/85. Parkeringsfaciliteterne blev bygget om, så man sparede tid, når en bil var til service. Reservedelsekspedienterne blev flyttet fra lageret til værkstedet, så de kunne hente reservedele til mekanikerne, der før stod i kø til dem. Værkførerne indgik en aftale med et taxi-selskab om at indkalde biler til service med kort varsel, hvis der opstod pludselige huller i kalenderen.

Den nye attitude blandt lederne medførte også store organisatoriske ændringer. Kommunikationen blev forbedret, medarbejdernes arbejde mere resultatorienterede og arbejdsgangene blev ændret.

Resultatet

 

 • Årsresultatet blev forbedret med 52,5 millioner kr. før skat
 • Overskud i salgsafdelingen
 • Bruttoavance pr. solgt bil steg med flere hundrede procent
 • Effektiviteten på værkstedet blev øget fra 57 til 82 procent
 • Kraftigt forøget faktureringshastighed på alle værksteder
 • Kortere ventetid på reservedele
 • Øget beslutningshastighed

Helten

Det er værkføreren, Erik Bo Pedersen, der er helten i denne sag! Det lykkedes ham at løfte effektiviteten markant, samtidig med at han holdt en høj udnyttelse på værkstedet i Hillerød.

Det urealistiske mål

Daimler Biler satte sig det helt urealistiske mål at vende et stort underskud til et stort overskud – og nåede det!

Organisationen

Daimler Biler hedder i dag Mercedes Benz CPH. Det er en af Danmarks største bilvirksomheder og beskæftiger godt 100 medarbejdere i seks bilhuse i hovedstadsområdet. 

Urealistisk Mål:
Fjerne underskud på 47 mio. på ét år

Opnået Resultat:
Overskud

Løsning:
Performance Management Program – 10/10/85

Resultatet:

 

 • Årsresultatet blev forbedret med 52,5 millioner kr. før skat
 • Overskud i salgsafdelingen
 • Bruttoavance pr. solgt bil steg med flere hundrede procent
 • Effektiviteten på værkstedet blev øget fra 57 til 82 procent
 • Kraftigt forøget faktureringshastighed på alle værksteder
 • Kortere ventetid på reservedele
 • Øget beslutningshastighed

Citat:

”Hvis jeg havde valgt et traditionelt konsulenthus, så havde jeg fået en fin rapport, der fortalte mig, at nu skal du nedbringe dit lager, og du skal gøre sådan og sådan for at nå et resultat. Men vi var aldrig kommet til at nå resultatet, fordi vi havde brug for noget andet på det tidspunkt!”

-  Adm. direktør Per V. Rasmussen